Kako do energetskog certifikata i koja mu je cijena?

Za stanove do 400 kvadrata platit ćete najviše 2700 kuna, a za kuće i do deset tisuća kuna

Prodajete li stan ili kuću u ugovoru obavezno morate navesti kojem energetskom razredu pripada vaša nekretnina. Taj podatak morate potkrijepiti energetskim certifikatom, za čiju je izradu cijene propisalo ministarstvo. U medijima se često navodi da je najviša cijena izrade tog certifikata 2700 kuna.
Međutim, taj je podatak samo djelomično točan jer se odnosi samo na stanove. Želite li certificirati kuću, cijena je i više nego dvostruko veća i to zato što, kako kaže jedan od ovlaštenih energetskih certifikatora, oko kuće ima puno više posla.
– U kući morate obratiti pažnju na sve zidove, podove, negrijane tavane..., a izrada certifikata traje do dva tjedna – ističe naš sugovornik napominjući da su brojni građani shvatili da im je certifikat nužan pa su zatražili njegovu izradu. Važno je reći i da su institucije već trebale imati javno istaknute energetske certifikate za sve zgrade veće od 1000 četvornih metara, ali ta praksa još nije zaživjela.
Šta sve traži energetski certifikat?
Energetski certifikat omogućuje kupcu uvid u kvalitetu gradnje sa stajališta potrošnje energije. Primarna mu je svrha zaštita kupaca i podizanje kvalitete gradnje. Sadrži energetski razred zgrade, njezinu površinu te rok do kojeg vrijedi. Ovisno o tome u kojem je energetskom razredu zgrada može se vidjeti koliko energije troši, odnosno štedi. Naravno, to znatno utječe i na iznos računa za grijanje, električnu energiju... Nove zgrade bez energetskog certifikata ne mogu dobiti uporabnu dozvolu. Većina zgrada (i stanova i kuća) u Hrvatskoj, kako kaže ministrica Anka Mrak Taritaš, pripada C energetskom razredu.
Zašto je potrebno imati energetski certifikat?
Energetsko certificiranje zgrada i energetske preglede zgrada i ostalih građevina koje troše energiju ne treba shvatiti kao još jednu zakonsku obvezu i dodatne troškove, već kao priliku za stručnu analizu i utvrđivanje potencijala energetske učinkovitosti te za pokretanje konkretnih projekata energetske obnove zgrada koji u pravilu rezultiraju višestrukom koristi za vlasnika odnosno korisnika zgrade.
Tko je dužan pribaviti energetski certifikat zgrade pri njezinoj prodaji?
Vlasnik zgrade, odnosno njezina posebnog dijela dužan je imati energetski certifikat pri njezinoj prodaji od 1. srpnja 2013. godine. Kupac zgrade odnosno njezina posebnog dijela prije sklapanja ugovora o kupoprodaji ima pravo uvida u energetski certifikat.
Što je s novim zgradama koje su građene poslije 2010.?
Energetski certifikat nove zgrade izdaje se nakon što je zgrada sagrađena, a prije puštanja u pogon i izdavanja uporabne dozvole. Energetski certifikat nove zgrade sadrži preporuke za korištenje zgrade vezane uz ispunjenje bitnog zahtjeva uštede energije i toplinske zaštite i ispunjenje energetskih svojstava zgrade.
Zašto se provodi i inzistira na energetskom certificiranju zgrada?
Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasnicima i korisnicima zgrada o energetskom svojstvu zgrade ili njezine samostalne uporabne cjeline i usporedba zgrada u odnosu na njihova energetska svojstva, učinkovitost njihovih energetskih sustava, te kvalitetu i svojstva ovojnice zgrade. 
Tko izrađuje i izdaje certifikate?
Energetski pregled provode i energetske certifikate izdaju za to ovlaštene osobe. Registar ovlaštenih osoba dostupan je na web stranicama nadležnog ministarstva www.mgipu.hr. U pravilu, u energetskom pregledu sudjeluju tri stručne ovlaštene osobe, arhitektonske/građevinske, strojarske i elektrotehničke struke.
Što je potrebno od dokumentacije?
Investitor ili vlasnik zgrade javne namjene osim podataka, tehničke dokumentacije te ostalih uvjeta za neometan rad, dužan je osigurati arhitektonski snimak postojeće zgrade koja podliježe energetskom pregledu i certificiranju.
Koji su rokovi do kojih zgrade moraju imati energetski certifikat?
Nove zgrade prije uporabe odnosno puštanja u pogon moraju imati energetski certifikat izrađen po Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada (NN 81/12, 29/13, 78/13). Postojeće zgrade ili njihove samostalne uporabne cjeline koje se prodaju moraju imati važeći energetski certifikat i predan na uvid kupcu prije sklapanja ugovora o prodaji od 1. srpnja 2013. godine. Pojedinačne samostalne uporabne cjeline zgrada koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup moraju imati važeći energetski certifikat dostupan na uvid najmoprimcu ili zakupcu prije sklapanja ugovora o iznajmljivanju, leasingu ili zakupu od 1. siječnja 2016. godine. 
Je li termografsko snimanje uvjet za izradu energetskog certifikata?
Ne, infracrvena termografija nije obavezna pri energetskom certificiranju, ali je preporučljiva. Najpouzdaniji način da se utvrdi energetska propusnost objekta je izmjera metodom infracrvene termografije. Njome se mogu otkriti nepravilnosti pri građenju koje mogu utjecati na preporuke u zaključku energetskog pregleda.
Što s onima koji stanove, urede, zgrade... daju u najam ili zakup?
Iako je u prvoj verziji također trebala početi 1. srpnja ove godine, obaveza energetskog certificiranja pri najmu, leasingu ili zakupu odgođena je do 1. siječnja 2016. godine.
Što je energetski razred zgrade?
Energetski razred zgrade je indikator energetskih svojstava zgrade, označava se od A+ (najučinkovitije) do G (najneučinkovitije).
Što je energetski pregled?
Energetski pregled je postupak koji se provodi u svrhu analize energetskog stanja i utvrđivanja mogućih mjera za povećanje energetske učinkovitosti u postojećim zgradama. Energetski pregled se obavezno provodi za postojeće zgrade koje podliježu obvezi energetskog certificiranja.
Postoje li subvencije za izradu energetskih certifikata?
Postoje fondovi koji potiču energetsku učinkovitost i daju financijsku potporu. To je npr. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sredstva subvencija ostvaruju se preko javnih natječaja. Međutim, energetski certifikat je dokument koji definira energetski razred i moguće energetske uštede, te je ustvari izrada energetskog certifikata preduvjet da se uopće vidi u kakvom je zgrada stanju sa stajališta energetike.
Kolike su kazne ne pribavi li vlasnik energetski certifikat zgrade koja se prodaje?
Propisano je da će se vlasnik građevine, pravna osoba, kazniti novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 100.000 kuna. S 10.000 kuna kaznit će se fizička osoba u svojstvu vlasnika. U slučaju da vlasnik ne osigura energetski certifikat za zgradu odnosno njezin poseban dio pri prodaji, kupac ga može prijaviti Državnom inspektoratu.
Tko je definirao cijene energetskog certifikata i kolike su?
Kako bi se izradio energetski certifikat potrebno je provesti energetski pregled. U skladu s time, u nadležnom ministarstvu definirane su cijene navedenih usluga, i to: cijena energetskog pregleda i certifikata za zgrade od 50 do 250 m² iznosi do 4750 kn (s uključenim PDV-om), a za zgrade od 250 do 400 m² iznosi do 7400 kn. Cijena energetskog pregleda i certifikata za stan u zgradi iznosi do 2700 kn.
Kolika je kazna ako se ne ishodi energetski certifikat prije početka korištenja zgrade?
Predviđena je novčana kazna za pravne osobe u iznosu od 25.000 kuna. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 kuna kaznit će se vlasnik građevine fizička osoba za isti prekršaj.
Mora li u oglasu za nekretninu biti naveden energetski razred i hoće li agencije biti kažnjavane ako takvu necertificiranu nekretninu oglase?
Ako se oglas za zgradu koja se prodaje objavljuje u medijima, tada u oglasu treba navesti i energetski razred te zgrade, a za to je odgovoran vlasnik. Kazne za agencije nisu propisane, ali agencija-posrednik u prometu nekretnina je ovlašteni posrednik nekretninama i kao takva je dužna poznavati propise koji se odnose na područje njihove djelatnosti (u ovom slučaju propise koji se odnose na obvezu posjedovanja energetskog certifikata zgrade) te ih predočiti strankama koje koriste njezine usluge.
Kakva je procedura za zgrade javne namjene?
Zgrade javne namjene i zgrade mješovite namjene moraju imati izrađen i javno izložen energetski certifikat, i to: grade korisne površine veće od 500 m² moraju imati izdan i javno izložen energetski certifikat najkasnije do kraja 2013., a zgrade korisne površine veće od 250 m² najkasnije do kraja 2015. Za nepridržavanje ovih odredbi predviđene su kazne od 10.000 do 150.000 kuna.
Koliko vrijedi dobiveni energetski certifikat?
Certifikat se izdaje na deset godina, nakon čega ga treba ponovo izraditi. Imate li velike građevinske zahvate na svojoj zgradi, s energetskim poboljšanjima, možete ga zatražiti i ranije, očekujete li da će biti višeg razreda.
Kako se može poboljšati energetski razred za postojeće zgrade?
Izdavanje energetskog certifikata obuhvaća i energetski pregled zgrade s davanjem prijedloga mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade koje su ekonomski opravdane.
Imaju li javni bilježnici, kao i gruntovnice, kod ovjere ugovora, odnosno upisa nekretnine, pravo tražiti i energetski certifikat? 
Pribavljanje energetskog certifikata zgrade, odnosno samostalne uporabne cjeline, nije uvjet za ovjeru kupoprodajnog ugovora kod javnog bilježnika niti za upis nekretnine u zemljišnu knjigu.

Izvor: vecernji.hr


<< Nazad